Friday, March 18, 2011

Sejarah Solat Lima WaktuAssalamualaikum dan salam 1Malaysia buat semua,


Syukur alhamdulillah setelah memejamkan mata malam tadi hari ini kita dibangkitkan semula untuk menjalani sisa-sisa kehidupan yang ada. Bernasib baik kita semua kerana masih dipinjamkan nyawa daripada Allah s.w.t. Kelmarin telah berapa banyak dosa yang telah kita lakukan? Berdoa la semoga dosa-dosa yang telah kita lakukan akan mendapat pengampunan daripada Allah kerana diri ini masih tidak sempurna.


Semoga semua amalan yang kita lakukan akan mendapat keberkatan dan membimbing kita ke jalan yang lurus. Amin.. Sempena hari Jumaat yang mulia ini marilah kita bersama-sama melapangkan hati dan minda daripada segala perkara-perkara yang tidak baik. Jangan lagi ada rasa sakit hati atau stress di dalam diri ini kerana apa yang diinginkan dalam kehidupan adalah kebahagiaan dan ketenangan. Semoga ketenangan yang saya ada kini akan berterusan sehingga saat saya memejamkan mata malam nanti. 


Untuk perkongsian hari ini saya terpanggil untuk berkongsi tentang Sejarah Solat 5 Waktu. Ianya bukan tajuk untuk dikongsi dengan insan-insan yang cukup solatnya 5 kali sehari sahaja tetapi ianya untuk semua. Kekadang kealpaan diri menyebabkan kita selalu melupakan tanggungjawab yang satu ini. Sejahil-jahil diri ini sebolehnya saya tidak mahu mengabaikan perintah yang satu ini dan semoga diri ini terus diberi kekuatan untuk melaksanakan tanggungjawab ini. Saya malu dengan diri sendiri yang bernama Islam tapi tidak melaksanakan perintah-perintah yang seharusnya umat Islam lakukan.  

Petikan daripada Feryco.com


Nabi Muhammad SAW merupakan Nabi Terakhir yang diutuskan oleh Allah SWT untuk membimbing manusia ke arah jalan kebenaran. Tidak seperti umat nabi-nabi yang lain, umat nabi Muhammad telah diperintahkan untuk mengerjakan solat 5 waktu setiap hari. Ini merupakan kelebihan dan anugerah Allah SWT terhadap umat nabi Muhammad dimana solat tersebut akan memberikan perlindungan ketika di hari pembalasan kelak. Berikut diterangkan asal-usul bagaimana setiap solat mula dikerjakan.Subuh:
Manusia pertama yang mengerjakan solat subuh ialah Nabi Adam a.s. iaitu ketika baginda keluar dari syurga lalu diturunkan ke bumi. Perkara pertama yang dilihatnya ialah kegelapan dan baginda berasa takut yang amat sangat. Apabila fajar subuh telah keluar, Nabi Adam a.s. pun bersembahyang dua rakaat.
Rakaat pertama: Tanda bersyukur kerana baginda terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana siang telah menjelma.
Zohor:
Manusia pertama yang mengerjakan solat Zohor ialah Nabi Ibrahim a.s. iaitu tatkala Allah SWT telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.. Seruan itu datang pada waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim sebanyak empat rakaat.
Rakaat pertama: Tanda bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua: Tanda bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya.
Rakaat ketiga: Tanda bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah SWT.
Rakaat keempat: Tanda bersyukur kerana korbannya digantikan dengan tebusan kibas.
Asar:
Manusia pertama yang mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus a.s. tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari perut ikan Nun. Ikan Nun telah memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai, sedang ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana baginda telah diselamatkan oleh Allah SWT daripada 4 kegelapan iaitu:
Rakaat pertama: Kelam dengan kesalahan.
Rakaat kedua: Kelam dengan air laut.
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam.
Rakaat keempat: Kelam dengan perut ikan Nun.
Maghrib:
Manusia pertama yang mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa a.s. iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah SWT dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu itu telah terbenamnya matahari. Bersyukur Nabi Isa, lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut iaitu:
Rakaat pertama: Untuk menafikan ketuhanan selain daripada Allah yang Maha Esa.
Rakaat kedua: Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah SWT semata-mata, tiada dua atau tiganya.

Isyak:
Manusia pertama yang mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa a.s.. Pada ketika itu, Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan, sedang dalam dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah SWT menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir. Lalu sembahyanglah Nabi Musa empat rakaat sebagai tanda bersyukur.
Rakaat pertama: Tanda dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua: Tanda dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Tanda dukacita terhadap Firaun.
Rakaat keempat: Tanda dukacita terhadap anak Firaun

2 comments:

kay_are said...

rupenye ade sejarah masing2 solat 5 waktu tu ye.. baru tau.. sebelum ni xtau pun.. thanx share =)

Halen said...

itu la akak pun baru tau ni. sama2 la kita semua amik tau hehe