Monday, March 14, 2011

Amaran Bencana Alam Minggu Depan

Kali ini saya nak share petikan yang saya ambil daripada akhbar Kosmo last week. Sorry la entry ni saya dah buat awal tapi tak publish time tu. Hopefully informasi ini dapat dikhabarkan kepada semua jika masih ada yang belum tahu. Sama-sama la kita beringat dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku. Waktu ini adalah masa yang tidak sesuai kepada KAKI PANCING nak buat trip yer.. :p


LONDON - Tsunami yang melanda pantai timur Jepun berlaku dua hari selepas beberapa saintis memberi amaran mengenai pergerakan bulan yang boleh menyebabkan bencana alam di Bumi, lapor sebuah akhbar semalam.
Pergerakan bulan itu yang digelar adi bulan, diramalkan berlaku pada 19 Mac ini apabila bulan berada paling rapat dengan Bumi sejak tahun 1992.
Ketika itu, jarak bulan dan Bumi sekitar 354,507 kilometer berbanding 384,403 kilometer pada hari-hari biasa.
Pada kedudukan tersebut, daya graviti bulan adalah sangat kuat dan dikhuatiri boleh mencetuskan bencana alam seperti gempa bumi, tsunami dan letusan gunung berapi. Ahli astronomi Amerika Syarikat (AS) Richard Nolle percaya pergerakan bulan itu mencetuskan bencana di Bumi.
"Fenomena itu memiliki kaitan sejarah dengan ribut kencang, air pasang besar dan gempa bumi," katanya dalam satu wawancara dengan stesen ABC minggu ini.
Fenomena itu pernah berlaku pada 1955, 1974, 1992 dan 2005. Bencana tsunami yang menyebabkan 200,000 orang di Indonesia terbunuh itu melanda dua minggu sebelum fenomena bulan berada dekat dengan Bumi pada Januari 2005.
Petikan dari akhbar Kosmo Online.


2 comments:

kay_are said...

ini r yang dimaksudkan ngan supermoon lebih detail lagi.. harap kite sume akan dilindungi Nya

Halen said...

insyallah.. sama-sama la kita berdoa yer.