Thursday, November 3, 2011

3 Musketeers

Welcome Daniel Affan

Tahniah to my biras kerana telah memiliki 3 musketeers.. Dah berapa lama dia beranak baru nak tulis kat sini hehe. Sebelum ni takde idea nak update blog lepas baca blog dia baru terlintas nak tulis pasal 3 orang budak tenit ni. Ohoho.. my anak buah yang berada nun di utara sana. Semoga lepas ni kehidupan korang berlima akan bertambah gamat dan meriah. Serius saya jeles dengan 3 musketeers ini sebab saya masih kekal dengan tittle "my little princess". Bila la agaknya title ni nak bertukar ye hurmmm..

Keluarga bahagia yang meriah..

Tuesday, October 18, 2011

Menderhaka Kepada Ibu Bapa

Assalamualaikum semua.. Hari ini saya nak kongsi satu artikel yang telah saya baca pagi tadi. Semoga apa yang dikongsi ini akan menjadi panduan kita bersama. Tanpa ibu bapa siapalah kita di dunia ini namun tahukah kita macam mana dan bagaimana untuk mendapat keberkatan daripada ibubapa. Walau macam manapun ibubapa kita sebagai anak kita hendaklah sentiasa mendoakan yang terbaik untuk kedua ibubapa. Tiba-tiba feel rindu menguasai mak dan abah di kampung.. :) Semoga mak abah sentiasa sihat dan diberkati selalu.

Sumber : Blog Tok Wan

WANITA yang derhaka kepada ibu bapa termasuk dalam senarai mereka yang dicintai iblis. Oleh kerana ibu telah melahirkan kita, sehinggakan Allah menyebutkan bahawa redha Allah tergantung kepada redha ibu bapa. Allah SWT telah berfirman yang maksudnya:

“Dan Rabb-mu telah memerintahkan supaya kamu jangan beribadah selain kepada-Nya, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu-bapamu. Jika salah seorang diantara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan “ah” dan jangan kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: “Ya Rabbi, kasihanilah mereka kedua-duanya, sebagaimana mereka berdua telah menyantuni aku waktu kecil.”

(Al’Israk: 23-24)

Allah memerintahkan agar manusia berbakti kepada kedua ibu bapa mereka dan mentaati mereka. Bagi wanita ketaatan mereka sebelum mereka berkahwin adalah kepada kedua ibu-bapa mereka dan selepas berkahwin, kepada suami mereka. Menyakiti hati kedua mereka adalah merupakan dosa yang amat besar.

1. Meninggikan Suara Di Hadapan Ibu Bapa

Ismail Ibnu Umayyah telah berkata: Seorang lelaki meminta nasihat:

Wahai Rasulullah, berilah aku wasiat.” Rasul menjawab: “Janganlah engkau menyengutukan Allah dengan sesuatupun, sekalipun engkau dibakar atau dibelah dua. Ia berkata: “WahaiRasulullah, tambahkanlah.” Rasulullah menjawab: “Berbaktilah kepada kedua ibu-bapamu, jangan sekali-kali engkau meninggikan suara di hadapannya. Jika keduanya memerintahkan engkau untuk mengeluarkan hartamu, maka keluarkanlah bagi keduanya.”

Lelaki itu meminta kembali: “Wahai Rasulullah, tambah lagiselain itu.” Rasulullah menjawab, “Jangan engkau meminum khamar (arak), sebab khamar itu adalah kunci segala kejahatan.”Lelaki itu meminta kembali, “Wahai Rasulullah, tambahkanlah untukku selain itu.” Rasulullah menjawab, “Didiklah keluargamu dan berilah mereka nafkah sesuai dengan kemampuanmu, dan janganlah engkau mengangkat tongkat (lisan) mu namun berbuatlah agar mereka takut kepada Allah.”

(HR Imam Ibnu Majah)

2. Mengherdik Ibu Bapa

Mengherdik ibu bapa bererti telah berbuat derhaka kepada mereka, apalagi menganiaya mereka dengan cara melukai tubuh badan mereka. Perbuatan ini merupakan kebiadaban seorang anak yang tidak tahu berterima kasih kepada ibu bapa. Walaupun anak perempuan tidak lagi bertanggungjawab terhadap ibu bapanya sesudah berkahwin, namun tidak putus hubungan seorang perempuan dengan ibu bapanya. Cuma tanggungjawabnya terhadap ibu bapanya tidaklah menjadi wajib seperti mana anak lelaki. Tetapi perhubungan ibu dengan anak tetap berjalan terus, sehingga tiada alasan bagi seorang anak perempuan untuk mengherdik ibu bapanya.

3. Memutuskan Hubungan Dengan Ibu Bapa

Oleh kerana mengherdik ibu bapa sudah termasuk perbuatan dosa besar, apalagi memutuskan hubungan dengan mereka. Ianya merupakan perbuatan seperti mana yang diumpamakan dalam sebuah peribahasa, “kacang lupakan kulitnya.”

Islam melarang memutuskan tali silaturrahim apalagi dengan ibu bapa. Kalau seorang anak perempuan memutuskan perhubungan dengan ibu bapanya, suaminya yang akan menanggung dosa sekiranya dilakukan dengan perintah suami.

4. Melupakan Jasa-jasa Ibu Bapa

Ibu telah melahirkan dalam keadaan yang payah dan sukar, manakala bapa pula bertungkus lumus dari pagi hingga petang mencari nafkah demi anak-anak. Memandangkan kepada jasa-jasa yang sedemikian hebatnya, adalah tidak wajar apabila sang anak melupakan jasa-jasa tersebut.

Merupakan kewajipan anak untuk mengetahui akan hak dan jasa baik ibu bapanya. Ia tidak boleh melakukan perbuatan yang menyebabkan ibu bapanya marah atau murka kepadanya, ia tidak boleh berdusta atau berbohong kepada kedua-duanya. Antara kewajipannya ke atas ibu bapanya adalah:

Berbuat baik dan berlemah-lembut terhadap mereka.

Mentaati perintah kedua-duanya selagi tidak bertentangan dengan perintah Allah.

Melihat wajah mereka dengan kasih sayang merupakan ibadah.

Mendoakan mereka berdua dengan doa yang baik.

Menjaga hati mereka berdua dan menggembirakan mereka.

Menjalinkan silaturrahim dengan sahabat-sahabat mereka.

Menziarahi kubur ibu bapa jika mereka telah meninggal dunia

Doa untuk kedua ibubapa:

"Ya Tuhanku, kasihanilah kedua-dua ibubapaku sebagaimana mereka mengasihani aku sewaktu aku kecil.”

"YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. …” (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup) 

Untuk yang sudah meninggal : “YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.

Rassulullah SAW pernah bersabda :

” Setiap pagi sedekahkan Al-Fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup @ telah tiada)” Nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu

Berdasarkan Hadith Nabi SAW :
” Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”
Huraian hadith:
- Jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada )
- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati)
- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT
- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. ….tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2)
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.

Monday, October 17, 2011

TSOMJ Masih Wujud

Owhhh saya hampir terlupa dengan kewujudan blog ini.. Lama betul saya tak update cerita di blog ni kan. Dulu jarang-jarang saya update sebab penyakit malas lepas tu boleh plak saya terlupa hehe.

Iyer la.. Sejak sambung belajar ni asyik sibuk menaip assignment je sampai lupa nak menaip di blog. Rasanya memang banyak la cerita-cerita terbaru yang sudah berlalu. Buat masa ni saya masih lagi bz study untuk menghadapi final exam bulan 11 nanti. Assignment semua dah beres sekarang ni time ulangkaji la pula.

Sedar tak sedar dah nak habis satu semster. Orang yang mengandung pun dah selamat bersalin hehe.. Insya-allah ada kelapangan nanti saya update lagi cerita terbaru. Sekarang saya nak jalan-jalan umah member yang dah lama saya tak lawati.

Tuesday, August 16, 2011

Golden Churn Sah Tidak Halal


Kepada yang masih ragu di sini saya bagitahu bahawa butter Golden Churn ni tidak halal. Sebelum ni masih ada yang was-was kononnya ianya sekadar khabar angin dan fitnah bisnes tapi maklumat yang saya dapat daripada Kosmo ni saya sharekan di sini. Hopefully ianya dapat membantu dan sesiapa yang pernah menggunakan butter ni sebelum ni sila la bertukar kepada butter jenama lain.

KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam mengesahkan mentega jenama Pure Creamery Butter-Golden Churn yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Ketua Pengarahnya, Othman Mustapha berkata, keputusan itu dibuat selepas mendapati produk tersebut datang dari kilang yang sama dengan yang diedarkan di Sarawak walaupun pengimportnya berbeza dan untuk pasaran berlainan.

"Perkara ini disahkan sendiri oleh wakil syarikat Ballantyne Food dari New Zealand yang mengeluarkan produk itu.

"Sehubungan itu umat Islam seluruh negara diminta untuk tidak menggunakan produk tersebut," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sehubungan itu, Othman meminta pemegang dan permohonan baharu Sijil Pengesahan Halal dari Jakim atau jabatan agama Islam negeri yang telah menggunakan produk tersebut agar menukarnya kepada bahan yang mempunyai sijil halal yang diiktiraf serta mengemukakan resit pembelian bahan ramuan baharu.

Menurut beliau, mereka juga perlu melakukan proses samak dengan disaksikan jabatan agama Islam negeri serta mengemukakan bukti akuan samak.

Othman berkata, perkara itu juga telah dimaklumkan kepada syarikat pengimport dan mereka bersetuju menarik balik produk terbabit dari pasaran.

Pada 19 Julai lalu, Jabatan Agama Islam Sarawak mengisytiharkan produk itu yang digunakan segelintir pengusaha kek lapis sebagai tidak halal kerana dikesan mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) babi, menyebabkan industri makanan itu terjejas. - Bernama


Thursday, August 4, 2011

Almond London Please!!!

So touching.. Bila ada customer lama yang masih bertanyakan my homemade Almond London. Bukan setakat customer dari KK tapi dari KL juga.. (^^) Ramadhan kali ni cukup 2 tahun saya memberehatkan diri daripada membuat tempahan almond london.

Biasanya setiap kali puasa mesti saya sibuk dengan butter, tepung gandum, gula dan lain-lain bahan lagi untuk menyiapkan tempahan almond london. Sampai tak cukup tangan dan masa nak buat sebab time bulan puasa ni la income lebih sikit.

Tapi untuk tahun ini berbeza sikit sebab saya terpaksa bertungkus lumus menyiapkan assignment-assignment yang perlu dihantar. Dua keadaan dan situasi yang amat berbeza. Sekali sekala datang juga perasaan rindu nak menguli tepung dan memukul butter hehe..

Kepada pelanggan yang pernah berurusan dengan saya terima kasih saya ucapkan sebab kalian pernah memberikan saya satu pengalaman yang seronok ketika menyiapkan kek-kek dan biskut. Walaupun sekadar part-time tapi saya tetap dapat rasa penat lelah menjadi pengusaha kek dan biskut. Tempahan paling banyak apabila saya terpaksa menyiapkan 1500 biji almond london. Memang bersengkang mata mengadap almond london je time tu.

Walaupun saya minat buat almond london tapi sebenarnya saya tak berapa gemar makan biskut raya melainkan biskut yang saya rasa tu betul-betul sedap. Tak gemar tak bermakna saya takde biskut kegemaran tau. Kalau raya biskut pilihan saya untuk dicuba dulu ialah biskut makmur.

Sunday, July 31, 2011

Pelajar PLK

Sekarang saya dah sah jadi penuntut UUM walaupun dari jauh. Syukur alhamdulillah 29hb yg lalu segala proses pendaftaran sebagai pelajar berjalan lancar. Status terbaru saya sekarang  pelajar PLK. Apa PLK tu??? P = Pengajian, L = Luar, K = Kampus. Takde dah panggilan pelajar PJJ.



Dan kelmarin bermula tanggungjawab saya sebagai student. Thanxs to my sista yang sanggup datang dari KL untuk jaga Nasya selama dua hari. Nak harap papa dia mmg tak boleh sebab dia sibuk dengan trip memancing. Hari ini pun saya ada kelas dari jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang. Thanxs juga to my ofismate Kak Maria sebab sudi jaga Nasya hari ini sampai ke petang. 

Sepanjang dua hari menjadi pelajar PLK ni saya dapat rasa sistem pembelajaran yang sangat berbeza dengan pengajian sepenuh masa. Pada permulaan setiap kelas kami akan diterangkan tentang subjek yang kami ambil dan seterusnya penerangan tentang tugasan. Tugasan.. tugasan.. tugasan.. itu la yang lebih banyak kami terima sepanjang kelas. Untuk semester pertama saya ambil 5 subjek jadi tugasan yang perlu disiapkan hampir 10 assignment termasuk proposal projek.

Memandangkan list assignment yang perlu disiapkan banyak so saya nak kena pulun buat daripada sekarang supaya tak serabut nanti. Kelas sebulan sekali je tapi setiap kali kelas memang ada assignment yang perlu dihantar. Kami tidak dibekalkan nota tapi hanya sekeping cd untuk setiap subjek. So pandai-pandai la kena print sendiri jika nak senang belajar. Wish me the best ya.. :)

Thursday, July 28, 2011

Harimau Malaya Mengaummmm!!!!


Aummmm!!! Tak sabar nak tunggu Harimau Malaya mengaum malam ni. Saya pun tak sedar sejak bila saya fanatik dengan bola sepak tapi seingat saya maybe sejak kebangkitan skuad kebangsaan. Pemain-pemain yang nak beraksi saya pula yang rasa gemuruh dan berdebar-debar hehe..

Kepada skuad Harimau Malaysia selamat maju jaya untuk pertempuran malam ini. Daripada sokongan dan semangat yang ada daripada rakyat Malaysia saya yakin kita mampu menundukkan sang singa malam ini. Apa-apa kita semua doakan yang terbaik semoga kejayaan akan menjadi milik kita untuk beraksi ke peringkat seterusnya.

Monday, July 25, 2011

Kembali Sendiri

Last week teman-teman sekerja yang sama aras dengan saya telah berpindah ke tingkat bawah Alahai.. memang saya sedih sangat-sangat sebab saya terbayangkan hari-hari saya akan kembali sunyi bila semua dah turun bawah. Sekarang ni tinggal la saya seorang di tingkat atas huhu..

Ada yang memerli sinis "Alaa.. Pindah ke bawah je bukan ke mana pun buat apa nak sedih nangis2".

Diaorang boleh la cakap macam tu sebab tempat kerja diaorang memang sentiasa ramai orang dan ada teman sekeliling. Tapi bagi saya lain sebab mula-mula saya kerja di sini memang saya takde teman-teman sekerja untuk satu group. Tapi bila teman-teman dari Bahagian Kawalan Industri datang menumpang di sini saya rasa hari-hari saya seronok dan ceria.

Mana tak seronok mana saya tak sedih bila diaorang turun bawah sebab pagi-pagi kami breakfast sama-sama. Berkongsi makanan pagi sampai ke petang. Dengan diaorang la kami berkampung makan rojak buah makan tengahari minum petang. Uhhh.. Saya sangat rindukan saat2 camtu. Ada sorang staf ni siap ajar saya menjahit baju kurung lagi hehe.. Itu la kenangan kami yang tak akan berulang lagi.

Tapi pagi tadi diaorang datang juga naik atas sarapan pagi sama-sama. Baik lelaki baik perempuan ada juga yang menyinggah rasa seronok juga. Lepas ni saya la yang kena rajin turun bawah untuk menghilangkan kesunyian.

Thursday, July 14, 2011

Ohhh!!! OrenJus yer..

Jangan ada yang terfikir saya mengidam nak minum oren jus yer. Entry ini tiada kena mengena langsung dengan jus oren dan minuman-minuman lain.

Al-kisahnya Sabtu yang lalu sedang saya bersarapan di Restoran Keningau saya telah ditegur oleh OrenJus. Owhhh.. Tak sangka ada juga blogger yang sudi tegur saya di dunia realiti. Sepatutnya pagi tu game badminton start jam 8 pagi tapi tau je la janji melayu jam 8 tu seorang pun belum ada di dewan jadi my hubby ajak kami bersarapan dulu.

OrenJus @ Jiejah @ Faizah bersama pasangan duduk belakang my hubby jadi saya boleh nampak direct mereka berdua. Mula-mula saya perasan juga kenapa lelaki meja belakang tu duk tengok meja kami tapi saya tak nak la perasan sendiri jadi saya fikir mesti mereka tengok orang lain di belakang saya hehe..

Saya dan my hubby makan macam biasa la tiba-tiba perempuan yang duduk di meja belakang tu datang menghampiri meja kami sambil bagi salam. My hubby ingat diaorg nak jual barang hehe.. Jiejah pun perkenalkan diri tapi saya dengar tak berapa jelas sebab yang saya dengar perkataan BLOK. Owhhh.. Pada fikiran saya mesti jiran baru tinggal satu blok di poli la ni. Saya pun tanya la dia tinggal blok mana tingkat berapa. Adehhh.. Malunya bila dia cakap bukan dia sebenarnya follower blog saya. Hehehe ketawa juga la sebab silap pendengaran tadi.

Haihhh.. Tak sangka rupanya ada juga blogger yang kenal saya tetiba rasa fofular plak haha.. My hubby tak abih-abih perli saya dalam kereta konon saya ni blogger fofular. Takde maknanya nak fofular nyah.. Blog pun jarang update nak fofular apanya.

Apa-apa pun thanxs to Faizah sebab sudi tegur saya tempoh hari. Act time tu saya masih dalam keadaan terkejut sebenarnya sebab tak pernah ada blogger tegur tiba-tiba macam tu. Kalau berjumpa secara planning lain la sebab kita memang dah tau. Next time kalau datang Kota Kinabalu lagi jangan segan-segan nak tegur lagi yer... (^^) Gambar pun tak sempat nak ambil time jumpa hari tu kan.

Tuesday, July 12, 2011

Saya Takut

Sekarang saya takut dan risau sangat dengan keadaan huru hara yang melanda Malaysia. Walaupun masih boleh dikawal saya khuatir suatu hari nanti sesuatu yang tidak baik akan dialami oleh Malaysia.

Buka akhbar buka internet semua bercerita tentang ******. Ya Allah.. Kenapa la rakyat Malaysia sekarang ni makin ramai yang semakin bodoh akal fikirannya. Elok-elok negara dah aman saja nak buat kacau bilau walaupun dengan alasan domonstrasi secara aman. Memang lah aman tapi kalau yang berhimpun tu beribu lemon beribu otak yang ada mesti akan ada juga keburukannya. Saya bukan nak sokong mana-mana pihak tapi saya bersuara sebagai rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.

Mereka-mereka yang berjuang untuk menuntut ******* ni tak terfikir ke akibat yang akan mereka alami nanti bukan setakat menyusahkan diri sendiri tapi menyusahkan anak bini, keluarga dan orang-orang yang tidak terlibat.

Saya berdoa dan berharap sangat Malaysia akan kembali aman macam zaman saya kecil-kecil dulu. Kalau anda rasa tak berpuas hati dengan kerajaan ke pembangkang ke tak perlu la nak kecoh-kecoh bagai. Bersih ke tidak kerja diaorang tu jahat ke tidak orang tu hanya Allah s.w.t sahaja yang tahu dan biarlah Tuhan sahaja yang menghukum mereka. Kita sebagai manusia ni teruskan kehidupan sebaik mungkin.

Kita nak tengok ke Malaysia jadi macam negara-negara bertelagah yang lain? Kita suka ke tengok banyak bangunan-bangunan di negara kita musnah? Kita sanggup ke tengok darah daging kita MATI kerana benda-benda macam ni? Fikir-fikirkan lah wahai manusia. Tak kira la kita ni berpangkat besar ke berkot tebal ke berjubah labuh ke berpakaian seragam ke hakikatnya kita tetap sama. Kalau kita berbuat baik Insya-Allah baik la yang kita dapat.

Sunday, July 10, 2011

Juri Jemputan MySuperKids

Pertama sekali saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Mommy Lyna kerana sudi menjemput saya untuk menjadi juri jemputan bagi cabaran untuk memenangi iPad. Fuhhh.. Bukan calang-calang hadiah yang ditawarkan iPad tau.

FYI saya pun pernah join contest untuk memenangi iPad2 ni tapi alih-alih saya dijemput menjadi juri pula. Ok la tu bukan senang orang nak jemput kita jadi juri kan. Kalau nak tengok entry yang saya pernah join tu boleh selak balik di entry ini.

Untuk cabaran kali ini saya dijemput untuk menjadi juri bagi Kumpulan H. Saya diminta untuk review dan bagi komen untuk entry yang telah dibuat oleh para peserta. I'll try my best yer Mommy Lyna.

Friday, June 24, 2011

Ayat Kursi

Surah Al-Baqarah ayat  255



Terjemahan;
Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin-Nya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya.  Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar. 
Hikmah:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.


4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.


6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.


7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya. 
Semoga perkongsian di hari Jumaat yang mulia ini akan menjadi panduan dan amalan hidup kita bersama.

Monday, June 20, 2011

Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Awam Dengan Kepujian (BPM[Hons])


Tahniah untuk diri saya kerana tak lama lagi saya akan menjadi penuntut sebuah universiti secara separuh masa dan jarak jauh. Dulu time muda tak dapat nak masuk U sekarang ni dah tua sikit dah anak sorang baru berkesempatan nak ambil ijazah.

Sebelum ni dah pernah dapat offer Uitm tapi saya tolak sebab time tu baru je kahwin kewangan pun tak stabil lagi. Jadi sekarang ni memandangkan kewangan dah agak stabil, kelapangan masa yang ada dan anak pun dah besar boleh la saya mengisi masa lapang di pejabat dan rumah dengan menuntut ilmu.

Syukur alhamdulillah akhirnya cita-cita saya nak jadi bakal pemegang ijazah akan tercapai walaupun masanya jauh lagi. Moga-moga segalanya akan dipermudahkan sehingga ke titik terakhir. Apa yang saya harapkan adalah sokongan suami, anak, keluarga dan kawan-kawan supaya saya dapat menamatkan pengajian ini.

29 Julai 2011 saya akan mendaftar sebagai pelajar UUM di kampus Kota Kinabalu. Dan selepas itu bermulalah perjalanan saya sebagai pelajar separuh masa jeng.. jeng.. jeng.. Macamana situasi belajar sambil bekerja, menjadi isteri, ibu dan pelajar??? Saya pun tak tahu lagi macamana pengalamannya. Apa-apa pun saya yakin "I can do it" insya-Allah.

Sunday, June 19, 2011

Happy Father's Day


Hari ini 19 Jun 2011 adalah Hari Bapa Sedunia. Jadi saya ingin mengucapkan Happy Father's Day kepada abah saya yang berada di Kemaman. Terima kasih kerana menjaga saya dari saya kecil sehingga saya besar. Segala pengorbanan dan kasih sayang yang dicurahkan memang sangat-sangat berharga. Semoga abah akan dilindungi dan dirahmati Tuhan selalu.


Kepada my hubby Happy Father's juga daripada mama dan Nasya. Walau apa pun kelebihan dan kekurangan dalam diri papa tetap papa yang hebat. Teruskan menjadi papa yang hebat sampai bila-bila. Sama-sama la kita berusaha supaya papa akan menjadi papa yang hebat untuk Nasya dan ANAK-ANAK kita hehe..

Kepada semua bapa-bapa di luar sana Selamat Hari Bapa untuk kalian.

Saturday, June 18, 2011

iPhone 4 Dalam Genggaman


Akhirnya iPhone 4 ini berjaya juga berada dalam genggaman setelah sekian lama menanti. Thanks to my hubby untuk hadiah yang sungguh best ini. Serius takde ayat yang boleh diucapkan lagi selain "Saya suka sangat".

Hadiah ini sempena birthday tahun ini. Itu la yang saya cakap hadiah terpaksa claim lambat sebab banyak nak kena buat. Now saya dah guna no baru sebab no yang saya guna sebelum ini prepaid so untuk menyesuaikan kegunaan iphone ni saya gunakan line 019-***4611. 4611 sempena birthday pada 4.6.2011. 

Sekali lagi thanxs my dear.. Walaupun i selalu cari gado dgn u tapi u tetap sayang i hahaha..


Tuesday, June 14, 2011

Bila Menantu Jumpa Mak Mertua

Kelmarin mak dan bapa mertua saya dah selamat pulang daripada Penang setelah seminggu berada di rumah anak bongsunya, menantu dan cucu-cucunya. Banyak ole-ole yang mama bawa balik dan yang paling banyak dibawa balik adalah kegembiraan berada di sana.. :)

Ok la bukan selalu diaorang dapat bersua muka. Sekali jumpa dah bertiga, dua kali jumpa nak masuk empat, tiga kali jumpa dah berempat. Kali ni tak tau jumpa kali keberapa dan dah nak masuk lima. Sungguh aktif dan produktif ipar-ipar dan biras-birasku hehe.

Petang kelmarin balik kerja mak dan bapa mertua dah berada di rumah saya. Tapi mood saya tak berapa nak baik bukan sebab mereka tapi sebab sehari sebelum tu saya dah main tarik rambut dengan my hubby. Huhu.. Makan dalam juga tu dan saya nekad takmo tegur dia.

Semalam on da way ke rumah kakak ipar kebetulan saya naik kereta bertiga je tanpa my hubby so apa lagi saya mengadu la dengan mak mertua. Nasib baik mak mertua saya ni sporting dia nasihat la suruh saya sabar dan bagi tips sikit  jadi saya rasa lega. Mau meroyan juga tu kalau makan hati sorang-sorang. Tak sangka rupa-rupanya menantu di sana pun mengadu juga bila jumpa mak mertua ingatkan menantu-manantu di sini je hehe.

Alhamdulillah.. Hati yang panas last-last rasa sejuk juga bila dah berkumpul ramai-ramai. Dua-dua yang ego tak nak bertegur akhirnya tewas juga dalam kegembiraan walaupun ada juga aksi control macho masing-masing tak nak mengalah. Dan akhirnya tiba la time kami pulang ke rumah. Last-last hati yang sakit rasa macam nak terjun lombong pulih. Dan yang paling best bila dengar perkataan I'm sorry.. Membantu juga rupanya bila saya mengadu dengan mak mertua pasal anak lelaki dia yang taksub dengan ikan ni.

Dan pagi tadi dia tanya saya "Bila nak pergi Celcom?". Terus hati ni rasa berbunga-bunga cinta ekeke.. Poyo jer kan.

Monday, June 13, 2011

Di Penghujungnya


Bila setiap tutur kata
Yang kita ucapkan
Lebih menyakitkan
Sayang tiada akhirnya bertengkar
Dalam kecewa

Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa
Hati yang tawar

Korus
Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedangkan dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan

Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
Di penghujungnya

Mungkin perasaan cinta
Yang dulu dibangga
Kini sudah hilang
Sayang janganlah cuba memaksa
Hati yang tawar

Kudoakan mu
Dapat ketemu
Seorang insan
Yang lebih baik dariku

Doakan aku
Dapat ketemu
Cinta yang lain
Untuk menemani hidup

Tak guna lagi
Engkau dan aku
Berpura-pura masih bersatu
Sedang dua muka bertentangan
Suatu penyiksaan

Tak guna lagi
Untuk ku terus
Berpaut janji
Yang telah lupus
Perjalanan kita
Mungkin sudah tiba
Di penghujungnya

Sunday, June 12, 2011

Gara-gara Nora Elena

Sekarang ni saya tengah marathon untuk melayan semua episod Nora Elena di www.tonton.com.my. Saya sebenarnya jarang melayan drama melayu waktu petang sebab sebelum-sebelum ni saya asyik layan sinetron dari seberang.


Selepas sinetron Kejora dan Bintang tamat saya tak berapa follow sinetron baru Cinta Melody. Petang-petang ada juga saya tengok iklan sinetron Cinta Melody dan juga drama di TV3 yang tengah hot sekarang ini iaitu Nora Elena. Mula-mula saya tak layan sangat tapi bila tengok ramai blogger yang asyik bercerita tentang Nora Elena saya terpanggil untuk tengok cerita ni sebab nak tahu apa sebenarnya yang best sangat tentang Nora Elena .

Memandangkan kekasih lama saya Aaron Aziz yang berlakon lagi la saya bersemangat nak tengok drama ini. Best.. dan sekarang hati saya pun dah ditawan dengan Nora Elena. Nak layan drama TV3 ni tak susah sebab jika tak sempat tengok di TV3 boleh tengok di tonton.com.my. Now saya tengah marathon dari episod 1 sebab nak tahu permulaan cerita dari mula. 

No wonder la drama ni tengah hot sekarang sebab selain pelakon-pelakon yang cantik dan handsome jalan cerita pun agak menarik untuk dilayan. Sekarang saya pun dah termasuk dalam golongan yang melayan Nora Elena setiap Isnin-Jumaat jam 7.00mlm - 8.00mlm. Kat sini magrib awal so takde masalah nak layan Nora Elena.


Dengar cerita drama ini adalah adaptasi daripada Novel Kasih Yang Suci. sesiapa yang nak layan dengan lebih mendalam boleh la dapatkan novel ini. Tak tahu la masih ada ke tidak di pasaran memandangkan dramanya yang meletop tak mustahil novel pun boleh sold out.

Thursday, June 9, 2011

X-Men Memang First Class

Last week saya dah layan X-Men: First Class di GSC 1 Borneo. Kalau dilihat pada iklan di panggung sebelum ni memang ramai yang ternantikan filem Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides lakonan Johnny Depp dan Penelope Cruz. Saya dan husband pun sama juga menantikan filem ini tapi selepas menonton X-Men: First Class hati saya mengatakan pirates tak best sangat.

 
Walaupun X-Men: First Class tak banyak promosi seperti Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides tapi jalan ceritanya lebih mantap dan meninggalkan kesan pada saya. Best dan tak jemu layan cerita ni. Tapi kalau nak feel lagi best sila la layan di panggung yang berdekatan anda. Bayar RM10 pun rasanya tak ralat sangat sebab dapat tonton wayang yang superbbb..

 Mutan yang handsome dan cantik.

Seperti saya katakan filem ni memang FIRST CLASS sesuai dengan tajuk filem. Cuma ending tu saya tak suke sebab Erik dan beberapa mutan lain dah jadi jahat. Nanti mesti ada lagi episod Professor X (Charles) lawan Magneto (Erik). Kalau korang tak faham siapa Charles siapa Erik ni cepat-cepat la pergi tengok lepas tu mesti korang tahu apa yang saya katakan.

 Info dari GSC.

Release Date: 02 June 2011
Language: English
Subtitle: Info Not Available
Genre: Action / Adventure
Running Time: 2 Hours 13 Minutes
Director: Matthew Vaughn
Cast: James McAvoy, Michael Fassbender, Rose Byrne, January Jones, Oliver Platt, and Kevin Bacon

Synopsis: X-MEN FIRST CLASS charts the epic beginning of the X-Men saga, and reveals a secret history of famous global events. Before mutants had revealed themselves to the world, and before Charles Xavier and Erik Lensherr took the names Professor X and Magneto, they were two young men discovering their powers for the first time. Not archenemies, they were instead at first the closest of friends, working together with other Mutants (some familiar, some new), to stop Armageddon. In the process, a grave rift between them opened, which began the eternal war between Magneto's Brotherhood and Professor X's X-Men.

Wednesday, June 8, 2011

Bila Dah Masak..

Kalau saya tak masak husband tanya kenapa tak masak? Kalau betul time tu saya penat atau tak larat memang saya ajak makan luar je. Tapi kalau kemalasan yang melanda ada je alasan nak bagi. Itu al-kisah kalau saya tak masak.

Tapi bila kita dah penat-penat masak bila time makan terpaksa makan berdua je dengan anak memang agak menggeramkan. Sebabnya encik suami sibuk nak pergi melepak di kedai jumpa member. Kalau jumpa member sebab kerja tak la saya nak angin tapi kalau nak borak-borak kosong lepas tu mula la rancang trip sana sini memang terasa juga tu.

Makan berdua faham-faham je la memang saya tak makan banyak paling-paling pun 3 4 suap lepas tu suap Nasya je. Mula la lauk tak habis lepas tu dilonggok dalam peti ais. Ishkkkk.. Buat jiwa kacau betul kalau terpaksa berhadapan kes macam ni. Hati yang berbunga nak masak dengan ikhlas terus jadi bunga yang layu.

Orang yang tak merasa senang la cakap "Alaaa biar je dah dia minat memancing drpd dia pancing benda lain". Tapi kalau selalu macam tu camno tu. Hanya isteri kepada kaki pancing je yang tau situasi bila suami jatuh cinta dengan hobi ini. Saya sebaik mungkin support hobi dia tapi kekadang tu hati ni kalau terasa susah juga nak selindung. Nama pun pompuan..

Tuesday, June 7, 2011

Disebalik 46

Mesti korang tertanya-tanya kan nombor apa la yang saya maksudkan. Nombor itu adalah tarikh lahir saya pada 4 Jun yang lalu. Pada tarikh dan hari yang bermakna itu saya tak sempat untuk update tentang ulangtahun kelahiran saya sebab pada hari tersebut saya bercuti dan tempat yang saya pergi tu takde internet. Memang agak hampa juga tapi nak buat macamana kan.

Walaupun sudah agak lewat beberapa hari pada entry kali ini saya tetap ingin mengucapkan Happy Birthday To Me. Tak disangka cepat betul masa berlalu dan tahun ini genap la umur saya 28 tahun. Still young haha.. Apa-apa pun thanxs kepada family, rakan-rakan dan semua sekali yang telah memberi ucapan. Semoga doa-doa kalian semua dimakbulkan Tuhan.



Seperti biasa sempena meningkatnya umur ni memang banyak doa dan harapan yang diharapkan akan tercapai pada tahun ini dan juga tahun-tahun seterusnya. Biarlah semuanya menjadi rahsia sebab kalau tulis pun nanti sedih pula sebab asyik-asyik tulis harapan yang sama je hehe. Usaha akan diteruskan semoga harapan yang satu itu akan termakbul suatu hari nanti. Yang penting sekarang ini kehidupan harus diteruskan dengan suami dan anak yang tercinta. Susah senang suka duka akan saya harungi bersama mereka sampai bila-bila. Segala rezeki dan apa yang saya ada sekarang ini saya bersyukur sangat-sangat dan berharap rezeki keluarga kami akan dimurahkan selalu.

Setakat entry ini ditulis saya belum lagi menerima hadiah harijadi saya pada tahun ini. Tidak juga meminta tapi berharap juga hahaha.. Memang ada hadiah yang saya harapkan pada tahun ini tapi bukan sekarang untuk saya dapatkanya. Saya harus bersabar dan menunggu supaya impian itu akan menjadi kenyataan. Survey telah dibuat tunggu masa dan ketika je untuk sampai ke tangan ini insya-Allah. Kepada my hubby thanxs bawa kami bercuti pada 4 Jun yang lalu. Stay one night di Beringgis Beach Resort.

Birthday mama tapi yang penuh excited adalah Nasya sebab tak sabar nak terjun pool. Okla la bila Nasya pun seronok dan tempat pun selesa cuma.. Cuma semasa percutian itu saya pula jatuh sakit. Saya pun tak tahu kenapa tapi sehingga ke hari ini kaki saya masih sakit. Maybe sebab terlampau berendam kot ataupun sebab lain. Memang saya agak pelik sakit kali ini sebab bahagian yang sakit hanya bahagian tangan dan kaki sahaja. Sakit datang menyerang kadang-kadang dan tempat yang berbeza. Sampai satu masa saya rasa kaki ini sakit sangat ada rasa seram sejuk satu badan lepas tu kaki rasa lenguh dan kebas seperti selepas kayuh basikal. Bila dah rasa kebas tu kaki saya akan berdenyut-denyut untuk tempoh yang agak lama. 

Dulu saya takde masalah panjat tangga jabatan tapi sekarang ini bila naik tangga kaki saya akan lenguh semacam. Berjalan pun tak boleh lama tangan pun sama cepat rasa lenguh dan kebas. Apa la nasib saya dihari bahagia tak sihat badan pula. Saya harap kesihatan saya akan bertambah baik selepas ini dan dijauhkan daripada penyakit-penyakit. Amin..

Friday, June 3, 2011

Kursus Setiausaha Berkualiti, Setiausaha Bergagasan


Last week saya telah terbang ke Pulau Langkawi untuk menghadiri kursus kesetiausahaan. Tajuk kursus kali ini "Setiausaha Berkualiti, Setiausaha Bergagasan" yang telah dianjurkan oleh Puncak Idea Seminar & Training. Lokasi kursus adalah Bayview Hotel Langkawi. Thanxs Pn Selina iaitu orang kuat Puncak Idea kerana telah mengatur satu kursus dan trip yang best untuk semua PA-PA yang hadir iaitu seramai 20 orang.

 Ini adalah kumpulan Super Secretary (4 dari Sabah 1 dari Johor yang tengah sekali).


Dah alang-alang datang Langkawi tak sah la kalau tak shopping kan hehe. Itu pun dah jadi satu agenda di dalam kepala saya ni. Memandangkan niat pun dah agak terpesong jadi nak dijadikan cerita 2 hari di sana kesihatan saya kurang baik. Tak dapat la nak jalan sakan memandangkan keadaan cuaca yang panas. Moral of da story jangan sesekali mempunyai niat yang terpesong hehe.

 Hari pertama kursus semua PA tersenyum lebar je sebab atas meja masing-masing ada hadiah. Setiap peserta dapat handbag for dinner dan shawl.

 Peserta-peserta kursus yang datang daripada pelbagai jabatan.

Sepanjang kursus macam-macam topik dan macam-macam aktiviti kami buat. Ada sesi soal jawab, lakonan, fesyen show dan lain-lain lagi selain mendengar ceramah. Memang tak boring sebab penceramah pun sporting dan kreatif menarik minat kami.  Penceramah jemputan kali ini adalah Prof Madya Dr Rusinah Siron dan En Sudin Sarmin.

Ok untuk aktiviti selain kursus macam biasa la shopping dan wanita memang tidak dapat dipisahkan. Walaupun keadaan kesihatan yang terganggu misi menghabis kan duit tetap terjadi. Nasib baik demam jadi duit yang keluar dapat dikawal hehe. Hari pertama saya lepak di hotel je hari kedua baru la mengatur langkah. Itu pun selepas sesi kursus tamat. Jam 5 petang saya telah dating dengan sahabat baik saya sewaktu belajar dulu iaitu Ayu. Sejak tamat belajar di poli memang kami tak pernah jumpa dan sehingga saya ke Langkawi baru-baru ini. Now my friend ni tengah mengandung anak pertama 5 bulan. Roomate saya dan anaknya pun saya ajak join sekali dating dengan Ayu.

Kak Shida, Ayu, Nazirah

Me with my friends.
 Petang tu Ayu bawa kami melawat Haji Ismail Group. Terangkut jgk la satu set kat sini dan beberapa benda lain.


Sehari sebelum kursus tamat kami semua telah dibawa untuk melawat sekitar pulau Langkawi. Rasanya dah jadi macam rombongan cik kiah pula bila kami semua disediakan sebuah bas untuk melawat. Pergi semua bawa handbag je sekali bila balik berkarung-karung plastik di bawa.

Tempat pertama yang kami tuju ialah kedai minyak gamat Sireh Lagenda. Rupa-rupanya ramai pengusaha minyak gamat di sini. Selain membeli minyak-minyak dan ubat-ubatan kami dapat melihat macamana proses minyak gamat dibuat. Memang menarik..

Masing-masing sibuk membeli gamat.


Lawatan ke Kota Mahsuri tapi saya tak masuk pun. Ramai yang lepak di luar je sbb masing-masing tak berminat nak baca sejarah hehe

Ronda-ronda di Kilim Geoforest Park.


Naik bot pi tengok burung helang.



Bergambar kenangan di sangkar ikan milik nelayan. Macam ikan dan aksi ikan kami tengok di sini.


Gua Kelawar pun kami terjah masuk. Busuk gile bau tahi kelawar.


Destinasi terakhir sudah semestinya Idaman Suri.

Thursday, May 26, 2011

Malam Pertama

Malam ini adalah malam pertama saya di Langkawi setelah bertahun lamanya saya tak menjejakkan kaki ke sini. Bila dah duduk berjauhan dengan family ni rasa rindu pula dengan Nasya dan papa.

Flight saya dari Kota Kinabalu semalam delay sepatutnya jam 3.30 petang tapi pukul 4 lebih baru saya bertolak dari KK. Sampai KLIA ambil beg semua dalam pukul 7 lebih juga la. Saya naik KLIA ekspress menuju ke KL Sentral dan di sana adik saya dah sedia menunggu. Saya ditugaskan untuk memandu pulang ke rumah sebab adik saya dah penat memandu dari tempat kerja dia.

Jadi malam semalam saya stay di rumah makcik saya di Kepong. Hari ini 26hb baru saya bertolak ke Langkawi. Mula-mula saya plan nak gerak pagi ni dari KK tapi semua flight penuh jadi saya terpaksa bertolak sehari awal. Itu pun nasib baik ada satu seat lagi petang kelmarin.

Saya sampai  di Langkawi lebih kurang 3.30 petang dan keluar je balai ketibaan sudah ada kereta yang menunggu. Nasib baik ada pejabat laut cawangan Langkawi jadi saya minta driver di sini datang jemput untuk hantar saya ke hotel.

Sampai hotel saya terus check-in tapi teman sebilik saya takde dia keluar. Saya lapar tapi takde teman nak ajak makan so saya lepak di bilik je. Mandi lepas tu rest sambil makan biskut Famous Amos.

Akak yang sebilik dengan saya ni dari UTM Skudai. Agak berumur juga la sebaya mak saya mungkin. Akak ini baik senang nak ajak berbual. So far saya takde masalah sebilik dengan dia.

Saya ada kenal juga seorang lagi peserta kursus di sini umur 50-an juga la tapi alamak tak macam nenek-nenek pula. Agak pening dan janggal juga bila bersama sebab akak yang sorang ni smoking dan yang paling tak sangka PA dari Sabah juga. Rupa-rupanya ramai PA yang dari Sabah datang kursus di sini. Ok stop pasal akak tu biar la dia dengan kehidupan dia.

Ok la sekarang pun dah jam 11 malam saya nak tidur dah. Akak sebelah ni dah nyenyak dah dibuai mimpi. Besok saya dan start berkursus di sini. To Nasya and papa I miss both of you so so so much.. Nasya makan ubat yer supaya tonsil tu cepat baik. Mama takde ni jangan sakit-sakit lagi.

Tuesday, May 24, 2011

Hari Ini

Setelah beberapa hari blog ini menyepi akhirnya HARI INI saya melapangkan dada untuk update blog. Last week agak sibuk walaupun tidak lah sibuk tahap gaban. Mood untuk berblog pun agak kurang jadi kesempatan untuk berkongsi entry terbaru pun takde.

Untuk last week badan saya agak penat kerana terpaksa berjuang menentang musuh bola tampar. Iyer... Last week sibuk dengan aktiviti bola tampar dan juga perlawanan persahabatan dengan jabatan lain. Minggu ini sepatutnya ada juga tapi terpaksa ditangguh atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Kebetulan pula minggu ini jabatan saya ketiadaan beberapa tonggak utama kerana menghadiri kursus.

Jika tidak ada halangan besok petang saya pun akan berangkat ke KL untuk menghadiri kursus di Langkawi. Wahhhh jauhkan perjalanan saya kali ni sehingga nun di utara semenanjung. Dan pada 26hb saya akan terbang ke Langkawi pula. Kursus 26 - 29 Mei 2011 jadi sepanjang 4 hari itu saya akan tinggal di Bayview Hotel. Nasya dan papa dia terpaksa la ditinggalkan sekejap. Plan asal nak bawa Nasya sampai ke KL tapi memandangkan tiket yang agak mahal sehingga hampir mencecah 1K maka hajat itu terpaksa dilupakan. Takpe.. Balik raya nanti kita jalan-jalan pergi Langkawi sekarang ni biar mama pergi survey tempat menarik dulu.

Tujuan asal ke sana sebab kursus tapi dalam kepala ni memang tak dapat lari daripada memikirkan pinggan mangkuk, coklat atau nama bestnya shopping. Dah la gaji dah masuk ishkk ishkkk... Bahaya ni hehe.

Wednesday, May 18, 2011

Baik-Baik Sayang



Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Back to Reff:

Cuti-Cuti Adelaide, South Australia - Part 5

Ini adalah entry terakhir pasal jalan-jalan ke Adelaide. Jangan ada yang termuntah plak yer baca story ini sampai 5 episod hehe.. Dalam entry kali ini cerita tentang aktiviti terakhir sehari sebelum kami berangkat pulang dan seterusnya ketibaan kami di Malaysia.


Pada hari ke 5 adalah hari shopping untuk kali terakhir sementara stok duit masih ada hehe. Di awal pagi kami ke Central Market iaitu satu-satunya pasar terbesar di Adelaide ni. Di sini terdapat pelbagai jenis barangan yang dijual sehingga rambang mata saya melihatnya. Walaupun namanya pasar tapi kawasan di sini bersih dan bebas daripada bau-bau yang tidak menyenangkan. Sungguh berbeza dengan pasar di Malaysia.


Di sini pun ada jual bahan-bahan mentah dan basah tapi kenapa mereka boleh menjaga kawasan pasar ini dengan baik sekali. Ini adalah gerai yang menjual ayam yang HALAL.



Ini adalah buah Fig. Katanya macam buah tin tetapi ini masih segar dan bersaiz besar.



Sayur-sayuran yang sangat segar.



Memandangkan time kami ke sana adalah public holiday sempena Easter Day maka sana sini bertemakan arnab. Nasya sempat ambil gambar dengan arnab ini di pasar. 

Selain jalan-jalan di Central Market di sini juga kami memborong segala cendehati, t-shirt, key chain dan banyak lagi. Ingat yer kalau datang ke Adelaide nak cari ole-ole sila datang ke sini sebab harganya lebih murah dan boleh tawar menawar.




Semua orang sibuk mencari ole-ole dan Nasya pun sama naik sibuk juga membelek sana sini. Hasilnya Nasya dapat satu key chain kanggaroo dan beg free daripada tokey kedai. Thanxs ya auntie.




Last but not least bergambar kenangan dengan tokey kedai. Bersemangat betul auntie ni bila ajak bergambar hehe.



Dari Central Market kami ke China Town. Di sini kebanyakan peniaga adalah berbangsa Cina. Jarak antara pasar dan kawasan China Town ni dekat je so kami hanya berjalan kaki ke sana.




Bila dah penat bershopping di Central Market tiba masanya kami angkat kaki dan bergerak ke tempat lain pula. Destinasi seterusnya adalah Harbour Town sekali lagi. Hari tu pergi tengok-tengok je dan kunjungan kali ini adalah untuk mencari apa-apa yang ada. Sampai je di harbour Town kami makan tengahari dulu di gerai Asian Fresh. Lapar punya pasal saya dan Nasya makan tengahari sampai 18 dollar bersamaan RM57.96. Huhu gila la padahal makan nasi goreng + ayam + daging + sayur. Sebab tu kalau nak shopping atau makan tak boleh fikir sangat duit Malaysia kalau tak sayang je nak keluar duit. Memandangkan hari terakhir so tak kisah sangat la.

Untuk Nasya saya beli beberapa helai baju dan baju tidur lepas tu dia mengamuk nak Barbie Mermaid pula. Nasib baik murah.. Itu dalam dollar la kalau di Malaysia menangis juga tu nak membeli huhu. Untuk diri sendiri saya belikan baju juga dan beberapa barang lain. Tak lupa juga untuk papa Nasya. Penat bershopping di Harbour Town kami pun balik ke hotel. Rest dulu sebelum menyambung agenda seterusnya.



Petang aktiviti kami adalah berkunjung ke kedai pancing. Hairan mat saleh kat kedai bila tengok kami orang perempuan mencari-cari barang di sana. Kedai di atas adalah kunjungan kami yang pertama tapi barangnya tak banyak seperti di BCF. Di Sportfishing saya sempat belikan sebatang joran untuk my hubby. Kebetulan joran dia patah jadi saya hadiahkan joran baru. Dapat la Shimano Catana satu dari Aussie.



Seterusnya kami ke BCF. Di sini saya mencari beberapa gewang yang di pesan oleh member-member di Malaysia. Nasib baik adik lelaki saya ada dapat juga dia membantu mencari barang-barang yang diperlukan. Sampai kedai nak tutup kami di sana sebab keluar dari hotel pun dah petang. Lepas shopping di kedai pancing kami balik ke hotel semula memandangkan dah Maghrib. 

Malam kami menjamu selera sekali lagi di Uighur iaitu restoran Mongolia. Sebelum balik nak makan puas-puas sebab lepas ni susah dah nak jumpa makanan Mongolia. Malam tu semua kekenyangan sebab makan banyak sangat. Balik hotel aktiviti kemas beg pula sebab besok pagi flight kami jam 9 pagi jadi kami perlu gerak dari hotel jam 6 pagi.

Keesokan hari 24 April 2011 jam 6 pagi kami meninggalkan Walker Arms Hotel iaitu tempat penginapan kami selama seminggu. Sedih pula bila dah terpaksa meninggalkan bumi kanggaroo dan seronok sebab dah nak pulang ke tanahair.




Pagi tu lepas dah check in kami breakfast di Hudsons Coffee. Minum hot chocolate dan tea kemudian makan spinach pie dan muffin. Tekak memang tak selera dah nak makan pie sebab kejap lagi dah nak balik hehe. Nasib baik oder 2 keping je makan share-share itupun tak habis. Masing-masing tak lalu dah asyik makan roti pastry je.




Last gambar kenangan mama dan Nasya di bumi kanggaroo sebelum berangkat pulang. Hopefully one day kami akan menjejakkan kaki lagi ke sini.