Sunday, May 15, 2011

Cuti-Cuti Adelaide, South Australia - Part 4

Di awal pagi destinasi pertama kami adalah Henley Beach. Ok la pagi-pagi dapat hirup udara segar di tepi pantai. Walaupun matahari panas terik tapi suhu tetap sejuk. Bila angin bertiup bertambah-tambah la rasa sejuk. Patut la orang putih suka berjemur sebab seronok dan best sebenarnya berjemur dalam cuaca sejuk ni hehe.. Jom kita tengok gambar semasa di Henley Beach.




Dari Henley Beach kami ke Cafe De Vili's untuk makan tengahari. Makan tengahari kami sempoi je makan pie sorang sebiji. Saya makan pie rendang. Ok la not bad tapi rendang orang putih mana nak sama dengan rendang orang Melayu kan. Untuk Nasya dan adik saya diaorang makan udang celup tepung + fries.


Firstime jumpa pie rendang di Adelaide.


Bila perut dah kenyang adik saya bawa kami ke pelabuhan Adelaide. Nasib kami baik pada hari itu sebab cruise untuk melihat dolphin buka so boleh la kami bersantai di atas kapal. Untuk naik cruise memang dikenakan tambang tapi saya lupa dah berapa dollar.

Kalau nak tengok harga sila besarkan gambar ini.

Dolphin yang malu untuk menunjukkan dirinya.

Salah satu pemandangan yang cantik sempat saya ambil gambar.

Nasya dan atuk dan nenek. Papa takde atuk la yang dukung Nasya ke hulu ke hilir. 

Bila dah tamat sesi ronda-ronda menaiki cruise kami terus pulang ke hotel. sebelum tu kami sempat singgah di sebuah masjid untuk abah saya bersolat jumaat tapi memandangkan jemaah yang ada tak ramai maka solat di hotel je la. Malam nanti kami akan menghadiri makan malam di rumah tuan rumah sewa adik saya.

Nasya jumpa kawan baru terus masuk bilik ajak main sebab mainan banyak sangat.

Sampai je kami dihidangkan dengan popia dan samosa versi orang Fiji hehe.

Gambar bersama sebelum balik.

Keluarga muslim Mr Faiyaz & Mrs Lisa yang sangat baik dan ramah. 

Malam tu kami sangat kenyang sebab rasa puas sangat dapat makan nasi. Nasya tambah nasi sampai 3x sebab rindu sangat nak makan nasi kot hehe.. Menu sempoi je tapi sedap. Kami dihidangkan dengan kari daging dan ayam versi Fiji yang dimasak oleh Mr Faiyaz. Sedap juga kari Fiji ni sebab tidak terlampau berlemak dan tidak berkuah. Dicampur pula dengan daum ketumbar menambahkan lagi kelaparan kami dan keharuman kari. Satu lagi adalah salad tomato. Terima kasih kepada keluarga Aaliyah diatas undangan makan malam ini. Sorry la gambar kari dan sesi makan malam takde sebab tak sabar dah nak makan nasi sampai terlupa nak ambil gambar hehe..

8 comments:

me | is | aku said...

anak kamu cuteeeee!!

Nanak said...

pandainya nasya bgambar!

Noriz said...

sya ke western aussie last month... it seems like southern lagi cantik la :)

cikpuanhady said...

birunya langit tu..lawa-lawa gambar, suka gambar 1st tu..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

Halen said...

to me is aku:
thanxs you.. :)

Halen said...

to nanak:
tq nanak.. hopefully dia pandai dlm semua benda terutama sekali dlm pelajaran.

Halen said...

to noriz:
owhhh yerke.. lps ni ble la u atur trip ke south aussie plk hehe

Halen said...

to cikpuanhady:
thanxs cph.. nnt i pegi tgk ga di blog u k.